dilluns, 28 de març del 2022

EL DOLMEN DE KILCLOONEY


EL DOLMEN DE KILCLOONEY




A la costa oest d'Irlanda, al nord de l'illa, s'hi poden trobar molts vestigis del passat remot del període neolític. Aquest nou sistema de vida va comportar també nous valors culturals, representacions i esquemes que van arribar també a la llunyana Irlanda. Quan visitem els dòlmens i menhirs no podem evitar pensar en aquells que tenim ben a prop de casa, a l'albera, i pensar que alguna relació, encara que fos comercial o cultural hi havia d'haver entre tots aquells pobles que no van deixar mai res escrit. Tot i això, avui en dia es pensa que van existir diversos focus de canvi, signe de que aquelles poblacions s'estaven organitzant de formes diverses i en més d'un lloc. En efecte, cap al voltants del 3500, a Irlanda s'estaven aixecant monuments megalítics com el de Kilclooney dels quals avui només en queda un llunyà record, però de pedra, del que es va poder observar durant la prehistòrica. 


Foto: Aleix GB


Visitar Irlanda és una experiència única, especialment la seva costa oest, on el vent, el mar, la pluja i a vegades també el vent s'uneixen per deixar bocabadat a aquells qui recorren l'illa. Fer-ho amb cotxe i voltar per les carreteres que circumval·len la costa, no té preu. En una d'aquestes rutes, al comtat de Donegal, al nord, en una zona eminentment rural, s'hi troba un bon exemple de record d'aquells temps remots. El dolmen de Kilclooney és un dolmen, una tomba d'aquells temps remots i que impressiona per les seves dimensions. El que destaca més d'aquest monument megalític, però, és la gran llosa que cobreix l'espai central i que sobresurt cap a l'exterior creant un aspecte força imponent per tractar-se d'una obra tan antiga. Un segon espai es deixa veure a no gaire distància, però no queda clar si es tracta de dos monuments diferents o eren integrats dins del mateixa complex. També cal dir que s'ha trobat ceràmica a prop, dipositada pels humans que van bastir aquesta tomba prehistòrica. 


Foto: Aleix GB


Com hem introduït, sembla que aquest monument megalític s'ha datat al voltant del 3500 aC, una prova de la gran difusió d'idees i cultures que va existir en temps prehistòrics i que val la pena visitar, també per adonar-nos que a l'Empordà tenim una densa activitat megalítica que cal conservar, valorar i preservar per les futures generacions. Per visitar-la, caldrà ser respectuós, ja que es troba en una finca privada. Serà suficient en obrir i tancar les portes que impedeixen que el bestiar surti de la zona i també és recomanable anar ben calçat. Ben a prop del monument hi ha un petit centre cívic, on us serviran "cafè" i us explicaran molt amablement tot allò que vulgueu saber sobre la zona i què visitar.

Fonts recomanades

Welovedonegal. Kilclooney Dolmen. Recuperat de http://www.welovedonegal.com/kilclooney-dolmen.html


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada